Anabole steroiden

Ons lichaam maakt het hormoon testosteron aan. Sommige mensen denken dat dit alleen bij mannen gebeurd, maar dit gebeurd ook bij vrouwen (al gebeurd dit wel in veel mindere maten). Testosteron heeft onder andere de functie dat het spiercellen aanmaakt en dat we er geslachtsrijp van raken. Er zijn verschillende manieren mogelijk om het testosterongehalte in je lichaam op te krikken. Eén van deze manieren is het jezelf toedienen van testosteron boosters of anabolen steroïden (kortaf: anabolen). Anabolen zijn de chemische variant van testosteron en zijn vooral populair onder fitnessbeoefenaars en bodybuilders. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de snellere spiergroei dat het teweegbrengt.

Anabolen soorten

Anabolen zijn op twee manieren verkrijgbaar: je kunt ze inspuiten of je neemt ze oraal in. Er wordt vaker gezegd dat het nemen van pillen 'gezonder' is dan ze te spuiten. Dit is echter niet waar. Orale anabolen soorten zijn ten opzichte van injecties bijvoorbeeld schadelijker voor de lever. Beide vormen van inname hebben weer hun eigen soorten. Enkele bekende soorten zijn dianabol, winstrol, clenbuterol, anavar en testosteron. Elk soort heeft weer net een andere werking. Anavar wordt bijvoorbeeld gezien als een van de meest veilige soorten en winstrol wordt door velen beschouwd als de meest ideale variant tijdens het cutten of droog trainen.

Anabolen bijwerkingen

Dat anabolen niet gezond zijn is een understatement. Als je al besluit een kuur te nemen, zorg dan dat je goed voorgelicht bent over alles er omheen en dat je voor de rest een gezonde levensstijl hanteert. Zorg bijvoorbeeld dat je voedingspatroon goed in elkaar steekt en dat je je niet elk weekend lamlendig zuipt. Anabolen kunnen namelijk meer kapot maken dan je lief is. Een aantal bijwerkingen staan hieronder weergegeven:

  • Acné
  • Vergiftiging van de lever
  • Verkleinde testikels
  • Haaruitval
  • Borstvorming
Bodybuilding supplementen Lees meer...
Vrouwelijke bodybuilders Lees meer...
AED bij bodybuildin​g evenementen Lees meer...