Blessures preventie en herstel

Fitness en bodybuilding in het bijzonder is een zeer krachtintensieve sport. Iemand die aan krachtsport doet moet zware gewichten tillen en hierdoor is het des te belangrijker dat hiermee zorgvuldig wordt omgegaan, om zo nare blessures te voorkomen. Het laatste wat je als bodybuilder wilt is er voor lange tijd uit liggen. Alle energie die je in je training hebt gestoken kan in korte tijd dan te niet worden gedaan; spiercellen worden namelijk redelijk snel afgebroken.

Fitness blessures

Iedereen loopt onbewust wel eens een blessure op. In principe hoeft dit niet meteen heel erg te zijn; belangrijk is om in ieder geval zo'n blessure op tijd te herkennen. Daarnaast is het belangrijk dat je goed weet om te gaan met zo'n blessure en dat je je spieren daarom ook voldoende rust gunt. Op deze manier kun je het ergste misschien nog voorkomen en valt de blessure uiteindelijk mee. Veel blessures bij bodybuilders en fitnessers in het algemeen komen niet van de spier zelf, maar eerder van de aanhechtingen ervan. De pijn is afkomstig van het begin of het einde van de spier en het betreft meestal een ontsteking. Blessures aan het spierweefsel zelf herken je meestal aan een zeurende/stekende pijn.

Blessures voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen en uiteraard geldt dit ook voor blessures. Verschillende factoren spelen een belangrijke rol als het gaat om het voorkomen van blessures. Hieronder een overzicht van waar je zoal rekening mee moet houden:

  • Denk aan de belasting. Bouw de intensiteit van je training geleidelijk op. Spieren en pezen moeten namelijk wennen aan de belasting.
  • Neem voldoende rust. Houdt 24 uur rust aan wanneer je een spiergroep indirect traint (bijvoorbeeld biceps tijdens borsttraining) en 48 uur wanneer je deze spier weer op een directe manier traint.
  • Voer oefeningen op gecontroleerde wijze uit en raffel een oefening niet snel af. Wanneer je dit wel doet vergroot je het risico op een verkeerde beweging, wat kan leiden tot een blessure.
  • Houdt een warming-up. Dit kun je bijvoorbeeld doen door zo'n 10 minuten op de loopband (of ander cardio apparaat) te gaan staan, waarbij je een intensiteit hanteert van tussen de 60 en 70 procent van je maximale hartslag. Wanneer je een specifieke spiergroep op wilt warmen, bijvoorbeeld je biceps, doe dit dan door een licht gewicht te pakken en veel herhalingen te maken.
  • Koeling helpt om te voorkomen dat aanhechtingen gaan ontstekingen of irriteren.

Blessureherstel

Voor veel mensen is het lastig om bij een blessure stil te zitten. Toch is dit in het geval van een spierblessure essentieel. Wanneer je toch besluit om door te gaan met trainen vererger je in de meeste gevallen de blessure alleen maar. Zorg dus dat je de geblesseerde spiergroep van voldoende rust voorziet. Wanneer je vervolgens weer besluit te beginnen met trainen, zorg dan dat je de intensiteit rustig opbouwt en niet meteen als een gek gaat trainen. Zo voorkom je dat de blessure weer terugkomt.

Bodybuilding supplementen Lees meer...
Vrouwelijke bodybuilders Lees meer...
AED bij bodybuildin​g evenementen Lees meer...