Voeding en supplementen

Binnen de krachtsport en dus ook de wereld van bodybuilding geldt de volgende vuistregel:

Dit zijn behoorlijk duidelijke cijfers. Iemand die zich amper bekommert om voeding en bijvoorbeeld weinig eiwit, maar wel veel verzadigd vet binnenkrijgt als bodybuilder niet ver komen. Natuurlijk is het toenemen van spiermassa ook nog afhankelijk van allerlei andere factoren. Zo spelen genetische factoren een belangrijk rol bij de bepaling van jouw lichaamsbouw en aanleg om spiermassa aan te komen.

Bodybuilding en supplementen

Mensen die aan fitness doen en bodybuilders in het bijzonder nemen vaak bepaalde supplementen met als doel om meer uit hun sportprestaties te halen. Het is in eerste instantie belangrijk om je als bodybuilder te realiseren dat supplementen vooral bedoeld zijn als extra toevoeging op het huidige eetschema. Wanneer je dus al bijvoorbeeld voldoende binnenkrijgt aan bepaalde voedingsstoffen, zoals eiwitten, dan heeft het verder weinig zijn om daarnaast ook nog eens supplementen te pakken. In dat geval verspil je dus eigenlijk gewoon je geld. Creatine is een voorbeeld van een supplement dat we doorgaans nauwelijks uit onze huidige voeding halen, maar wat wel de sportprestaties van een bodybuilder positief kan beïnvloeden.

Daarnaast kunnen supplementen nog meerdere voordelen hebben. Zo kunnen ze in tegenstelling tot onze normale voeding bijvoorbeeld relatief goedkoop zijn of zijn ze een stuk eenvoudiger te bereiden. Iemand die bijvoorbeeld weinig tijd heeft om kip met rijst te maken voor na het trainen kan in plaats daarvan ook een shake met oats pakken.

Voordeel van supps: makkelijk, snel, vaak van één voedingsstof heel veel (bijv. eiwit) en de rest juist weinig

Artikelen

Anabole steroiden

Ons lichaam maakt het hormoon testosteron aan. Sommige mensen denken dat dit alleen bij mannen gebeurd, maar dit gebeurd ook bij vrouwen (al gebeurd dit wel in veel mindere maten). Testosteron heeft onder andere de functie dat het spiercellen aanmaakt en dat we er geslachtsrijp van raken. Er zijn verschillende manieren mogelijk om het testost

Lees meer...

Bodybuilding supplementen

Een bodybuilder is uiteraard iemand die zich zeer intensief met zijn sport bezighoudt. Aangezien voeding een zeer belangrijke factor speelt is het voor een bodybuilder daarom ook erg belangrijk om ervoor te zorgen dat deze de juiste voeding binnenkrijgt. Het meeste wordt doorgaans uit normale voeding gehaald, maar wanneer je bijvoorbeeld net

Lees meer...

Vrouwelijke bodybuilders Lees meer...
Blessures preventie en herstel Lees meer...
Bloedsomloop tijdens het sporten? Lees meer...