Bodybuilding en fitness bonden

Zoals bij vrijwel alle sporten geldt ook voor de fitness en bodybuilding sport dat er overkoepelende organisaties en bonden zijn die de belangen van deze sporten behartigen. Hieronder een overzicht van deze organisaties bonden.

Bodybuilding en fitness bonden: IFBB en NBBF

De internationale bodybuilding bond luistert naar de naam 'International Federation of Bodybuilding and fitness' (IFBB). Deze overkoepelende organisatie behartigt de belangen van de bodybuilding en fitnesssport in de hele wereld. Vanuit deze bond worden onder andere de Mr. Olympia wedstrijden georganiseerd. Je moet als bodybuilder daarom aangesloten zijn bij deze bond om aan dit soort wedstrijden deel te mogen nemen.

Onder de IFBB vallen alle nationale bonden. De Nederlandse aftakking van de IFBB is de NBBF (Nederlandse Bodybuilding en Fitness bond). Iemand die aangesloten is bij de NBBF is dat automatisch ook bij de IFBB. Landelijk organiseert de NBBF verschillende bodybuild evenementen  om zo talentvolle atleten een podium te bieden. Bekende Nederlandse bodybuild wedstrijden die door de NBBF worden georganiseerd zijn de open wedstrijden, waaronder de Open Nederlandse Kampioenschappen Nederland.

Fit!vak

Als het om wedstrijden gaat valt er in fitnessland een onderscheidt te maken tussen bodybuilding en strongman. Buiten deze twee groepen zijn er natuurlijk ook nog miljoenen andere mensen in de wereld die op welke manier dan ook aan fitness doen. In Nederland is hiervoor een overkoepelende organisatie aanwezig die de belangen van de Nederlandse fitnesser vertegenwoordigd: Fit!vak. Fit!vak omschrijft zichzelf als 'de brancheorganisatie van erkende sport- en bewegingscentra'. In deze functie steunt het aangesloten ondernemers op allerlei gebieden, waaronder bedrijfsvoering en product- en methodiekontwikkeling.

Mannelijke bodybuilders Lees meer...
Bodybuilding supplementen Lees meer...
Vrouwelijke bodybuilders Lees meer...